16. april

Bjørn Guldvog åpnet konferansen og satte fokus på foreningens viktige arbeid ved å poengtere hvor viktige kommunenes saksbehandlere er i forvaltningen av de alkoholpolitiske virkemidlene, gjennom å

  • Iverksette politikk til praksis gjennom å behandle enkeltsaker, veilede bevillingshavere og ivareta folkehelseperspektivet.
  • Som fagpersoner gi innspill og bidra inn i planprosessene i kommunene ved å synliggjøre muligheter og hvilke virkemidler som kan brukes.
  • Forberede saker til kommunens politiske ledelse, sikre at politikere får kunnskap om skader relatert til alkohol, både samfunnsmessige og individuelle skader, og hvordan kommunen kan benytte bevillingssystemet til å redusere tilgangen til alkohol og dermed redusere totalforbruket og omfanget av alkoholrelaterte skader. 

Helsedirektøren avsluttet med å oppfordre alle i salen til å benytte konferansen og foreningen til å bygge nettverk og finne samarbeidspartnere å utveksle kunnskap og dele utfordringer med. 

Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og til satte fokus på alkoholens rolle i dagens Norge med de muligheter men også med fokus på de utfordringene alkoholen gir. Ragnhild er lidenskapelig opptatt av å nå ut med fakta rundt alkohol og alkoholkonsum, og å bevisstgjøre kommuner, saksbehandlere og befolkningen på hvilken rolle alkoholen har i dag og hvilke utfordringer vi står ovenfor dersom vi skal oppnå målene i nasjonal alkoholstrategi.

Ragnhild ga oss en fin reality check på en engasjerende måte.

Dick Ekeroth (på bildet til venstre) og Helge Guldbrandsen holdt et flott innlegg med presentasjon av MAKS samarbeidet under konferansens parallellspor. Om MAKS samarbeidet sier det at det har vært en viktig prioritering for Fredrikstad kommune og politiet helt fra starten. Troen på at samarbeid på tvers av bransjer er avgjørende for å skape en endring, har vært avgjørende for at vi har klart å prioritere dette arbeidet over så lang tid og gjennom en reform med store endringer. MAKS har utviklet seg fra et prosjekt til en innarbeidet arbeidsmetodikk som internt i politiet blir sett på som en suksess.

Fra starten i 2008 og frem til i dag har vi sett en endring der vi har gått fra å jobbe "mot" hverandre, til å etablere et samarbeid som jobber for en tryggere by i felleskap. Politiet opplever en ryddigere og mer seriøs bransje. Gjennom dialog har man klart å skape en felles forståelse og respekt for hverandres roller og utfordringer. Gjennom dette arbeidet har vi klart å etablere et trygger og triveligere uteliv der vold og uønskede hendelser stadig går ned.

Du kan lese mer om MAKS samarbeidet her .

17. april

Kristiansand kommune v/Tore Løvland og Sommerbris